The Tree House in Qiyun Mountain – UFO, China by Shanghai Atelier Design Continuum + Chongqing Wisto Landscape Design Co.,Ltd.

Science fiction joy in the forest for children

Project Specs

Location:

感谢 上海境澜建筑设计有限公司 + 重庆纬图景观设计有限公司 予 gooood 分享以下内容。更多关于:Chongqing Wisto Landscape on gooood
Appreciation towards Shanghai Atelier Design Continuum + Chongqing Wisto Landscape Design Co.,Ltd. for providing the following description:

 

项目背景
Background of the project

自由家树屋世界坐落于安徽省黄山市休宁县齐云山,是一个结合森林户外游乐项目的体验营地式样度假别墅酒店项目,一期为15套散布在松林山岗间的独立别墅式客房,由一众颇具创造力和影响力的设计师独立设计,项目由于创意新锐、建造精良、运营有序而声名远播。二期为一期的迭代产品,业主提出了更大空间、更舒适体验的定位要求。设计师需要更多考虑亲子出游的使用需求,强调客房的安全性、舒适性以及儿童趣味性。

▼树屋建筑及景观空间整体鸟瞰,aerial view of the architecture and landscape space

ZYJ Tree house world is located in Qiyun Moutain, Xiuning County, Huangshan City, Anhui Province. It is a campsite style resort villa project combing forest outdoor recreation projects. The first phase consists of 15 sets of independent villa-style rooms scattered among the pine forest hills, designed by a group of creative and influential achitechts. It is famous for its creativity, excellent quality and operation . The second phase is the iterative product for the first phase, and the owner proposed a requirement for larger space and more comfortable experience. Architects need to consider more in the room design about the use for parent-child travel, emphasizing safety, comfort and children’s fun of the room.

▼项目位于一片松涛林海之间,the project is located among a forest

 

选址考量
Site selection consideration

树屋世界营地为丘陵环境,其间无数树木紧挨着,形成偌大一片与周遭尘世隔绝的松涛林海,人一旦被抛入其中,仿佛置身绿色梦境,晨露的芬芳和泥土的清香清润四肢,不闻俗世种种喧嚣,唯见远处齐云山顶云卷云舒。设计师在营地中经过数日寻觅,最终为二期的第一栋树屋选择了一个比较高的山脊为基地所在,在此可以环视四周丰富景致,甚至齐云山主峰也可尽收眼底,同时保障进入建筑的步行通道坡度可控。

▼总平面图,site plan

The tree house world camp is a hilly environment. During the period, numerous trees are next to each other, forming a large piece of pine forest that is isolated from the outside world. Once immersed into it, people feel themselves in a green dream. The fragrance of morning dew and the earth is fresh. Noises can’t be heard anymore, only the white clouds seen floating over the distant mountain tops. After several days of investigation in the camp, the architects chose a relatively higher ridge as the base for the first tree house of the second phase. Here, you can see beautiful scenery around, and even the main peak of Qiyun Mountain. At the same time, the slope of the walking path into the building is ensured to be accepted.

▼树屋建筑及景观空间构成,composition of the architecture and landscape space

 

景观设计
Landscape Design

二期在一期的经验上,特别提升了建筑与景观的融合度,真正达成了浑然天成的境界。设计语言上注重生活性、趣味性、和梦幻特色,让更多的行为融入森林,融入自然。

Based on the experience of the first phase, the integration of architecture and landscape has been particularly enhanced in the second phase, and naturalization has been achieved. The design language focuses on life, fun, and fantasy, allowing more behaviors to be blended into the forest and nature.

▼景观部分鸟瞰,landscape design aerial view

本栋树屋景观以星球UFO、魔幻灯光等为设计元素,配合建筑的趣味飞碟形态,设计了特色UFO灯光入口、观星跳床与飞碟烤火台、星空餐吧,使入住者仿佛置身一个梦幻星球之上。

The design of the tree house is based on the UFO, splanets, the magical lights, etc., and the UFO lighting entrance, the star-shaped trampoline and the flying saucer roasting table, and the star-gauge bar are designed to make the occupants feel like they are on a dreamlikeplanet.

▼景观模型推演,landscape model deduction

▼悬浮在空中的UFO灯光入口,回家的第一步,是踏入着梦幻般的光芒之中,UFO lighting entrance suspended in the air, the first step back home is to step into the dreamlike light

▼经过UFO入口后,从飞碟休闲平台望向飞碟烤火台、星空餐吧及观星跳床,view from the UFO leisure platform after passing by the UFO lighting entrance to the UFO roasting platform, starry sky bar and star-gazing trampoline

▼在松林的顶部穿梭,如同漫步在太空中,shuttle in the top of the pine forest, just like walking in the outer space

▼星空下的碟形餐厅,苍穹般的屋顶。可以自己烹饪热爱的美食,the dish-shaped restaurant under the stars, the heaven-like roof. Cook your favorite food by yourself

 

飞碟建筑形式的由来
The chosen form of the UFO architectural

设计采用了大角度落地玻璃窗,以期对绝美景观资源的最大反馈。亲子房的定位,要求建筑形式语言须与孩子的兴趣爱好相结合。两种因素的作用下,我们采用了飞碟——这个儿童普遍喜欢的科幻主题。由于当地是多雨气候,气象记录显示平均每年下雨的日子近200天,我们在平面闭合落地玻璃带外面加入一圈围廊,加深出檐,制造出一个徐徐向室内过度的灰空间,并且在面朝齐云山主峰方向加大廊道,变成休闲平台。入住者可以在此欣赏美景,抛掷时光。

We used a large-angle floor-to-ceiling glass window to maximize the view of the beautiful landscape. The positioning of parent-child room requires that the architectural form be combined with the children’s interests. With the influence of two above factors,we designed a UFO theme, which is popular in children.. Due to the rainy climate in area, the meteorological records show an average of nearly 200 rainy days per year. . we added a circle of porch outside the floor-to-ceiling glass doors and windows,increased the depth of the eaves,so that creating a gray space that slowly turned into the room, and increased the area of corridor, which becomes a leisure platform, faced to the direction of the main peak of Qiyun Mountain. Guests can enjoy the view and their leisure time here.

▼设计采用了飞碟这个儿童普遍喜欢的科幻主题,the positioning of parent-child room requires that the architectural form be combined with the children’s interests

 

结构及材料
Structure and materials

建筑结构形式为钢木混合结构,主要框架为钢结构,木结构用于屋顶的龙骨及内外墙龙骨。在建筑表皮的选择上,经历铝单板、铝复合板、不锈钢板、锈蚀钢板等多种尝试,最终因为节能环保、施工工艺等诸多原因,选用能直接从当地取材的红雪松,并在其表面涂刷油性漆处理。

▼从星空餐吧回望飞碟,view back to the UFO from the Starry Sky Bar

▼飞碟休闲平台一侧-建筑结构形式为钢木混合结构,主要框架为钢结构,木结构用于屋顶的龙骨及内外墙龙骨,UFO leisure platform side-the building is a steel-wood mixed structure. The main frame is steel structure, and the wooden structure is used for the keel of the roof and the keel of the inner and outer walls

The building is a steel-wood mixed structure. The main frame is steel structure, and the wooden structure is used for the keel of the roof and the keel of the inner and outer walls. In choosing of the building skin, we have experienced many attempts such as aluminum veneer, aluminum composite plate, stainless steel plate and corroded steel plate. Finally, due to various reasons such as energy saving, construction technology and etc.,, red cedar was used directly from the local area and apply oil paint on the surface.

▼飞碟休闲区内景-下沉客厅提供更沉浸式的娱乐体验。窗帘的开启与闭合,方便使用者随时调整与自然环境的心理距离,scenery of UFO leisure area-the sunken living room provides an immersive entertainment experience;the opening and closing of the curtain allows the user to adjust the psychological distance from the natural environment at any time

▼飞碟卧室内景,interior view of UFO bedroom

▼飞碟一层平面图,first floor of UFO plan

▼飞碟屋顶平面图,UFO roof plan

▼飞碟剖面图,UFO section

▼星空餐吧底平面,first floor of the star-gauge bar

▼星空餐吧顶平面,the star-gauge bar roof plan

▼观星跳床底平面,first floor of the star-shaped trampoline

▼观星跳床顶平面,the star-shaped trampoline roof plan

▼观星跳床立面,the elevation of the star-shaped trampoline

项目名称:安徽齐云山自由家树屋——飞碟
业主单位:安徽祥源自由家度假营地旅游管理有限公司
用地面积:2600 m2
建筑面积:102 m2
结构形式:钢木混合结构
建筑层数:1
项目地址:安徽省黄山市休宁县齐云山镇
建筑设计单位:上海境澜建筑设计有限公司
建筑设计:朱子晔(上海境澜建筑设计有限公司)
设计团队:李建硕、吴晏如、陈旭辉(上海境澜建筑设计有限公司)
室内设计:广州木马室内设计有限公司,上海境澜建筑设计有限公司
结构设计:上海臻源木结构设计工程有限公司
景观设计:重庆纬图景观设计有限公司
结构形式:钢木混合结构
设计时间:2017—2018年
建成时间:2019年
项目类型:公共建筑、酒店
主要材料:红雪松
图纸版权:上海境澜建筑设计有限公司
摄 影:邵峰
翻 译:崔若男
Project Name: Tree Houses in Qiyun Mountain – UFO
Client: Anhui Sunriver ZYJ Glamping Management Co., Ltd
Land area: 2600 m2
Building area: 102 m2
Structural form: steel-wood mixed structure
Number of building storey: 1
Project address: Qiyunshan Town, Xiuning County, Huangshan City, Anhui Province
Architectural Designer: Atelier Design Continuum, Shanghai
Architectural Design: Zhu ziye (Atelier Design Continuum, Shanghai)
Design team: Li Jianshuo, Wu Yanru, Chen Xuhui (Atelier Design Continuum, Shanghai)
Interior Design: Guangzhou Muma Interior Design Co., Ltd. Atelier Design Continuum, Shanghai
Structural Design: Shanghai Zhenyuan Timber Structure Engineering Co., Ltd
Landscape Design: Chongqing Wisto Landscape Design Co.,Ltd. 
Structure form: steel-wood mixed structure
Design time: 2017-2018
Built in 2019
Project Type: Public Building, Hotel
Main material: red cedar
Drawing copyright: Atelier Design Continuum, Shanghai
Photo: Shao Feng
Translate:Cui Ruonan

More: 上海境澜建筑设计有限公司 + 重庆纬图景观设计有限公司   更多关于Chongqing Wisto Landscape on gooood

两码中特期期准永两码中特期期准