不知山·鄉宿酒店景觀設計,天津 / 谷創設計

山煙繚繞,探尋歸途

項目標簽

位置:
類型:
標簽:

感谢 谷创生态景观规划设计(北京)有限公司(联系邮箱:[email protected])予gooood的分享以下内容 。
Appreciation towards Gu Chuang Ecological Landscape Planning and Design (Beijing) Co., Ltd (contact: [email protected]) for providing the following description:

 

山烟缭绕,探寻归途
Mountain in fog, exploring on return trip

不知山·乡宿酒店坐落于天津市蓟州区,紧邻国家级自然保护区八仙山,场地三面环山,远离喧嚣的市区。不同于北方的寒冷干燥,这里雨水较多,小气候湿润宜人,俨然身处江南的感受。

Buzhishan·Xiangsu Hotel is located in the Jizhou District of Tianjin, close to the National Nature Reserve Baxian Mountain. The site is surrounded by mountains on three sides and away from downtown. Different from the cold and dry in northern China, there is more rain here, the climate is humid and pleasant, like living in the south of the Yangtze River.

▼项目概览,overview

业主希望回归山烟袅袅的乡村生活,营造自然纯朴居住环境,唤醒最初的简单与快乐。

The owner hopes to enjoy village life, create a natural and simple environment. These will inspire the initial simplicity and happiness.

▼锈钢板主题墙壁,featured wall made of  rust steel

酒店占地面积12660平米,包含49间客房及乡食餐厅、会议室、书吧、户外泳池、户外烧烤、儿童乐园、亲子农耕园等服务配套设施。

The hotel covers an area of ​​12,260 square meters and includes 49 rooms and service facilities such as restaurants, conference rooms, book bars, outdoor swimming pools, outdoor barbecues, children’s playgrounds, and parent-child farms.

▼酒店包含49间客房,the hotel  includes 49 rooms

▼户外平台,outdoor terrace

▼公共区域,public area

景观设计团队初次接触场地时,园区的建筑布局基本成型,主体结构也已完工。经过与业主的多次沟通,在确定未来运营、管理的前提下,重新梳理场地的功能布局和空间流线规划。

When the landscape design team first visited the site, the architectural layout was built, and the main structure of the building was completed. After many discussions with the owner, the future operation and management, new functions and spatial streamline in the site are determined.

▼场地原貌和建成效果,original site and the built project

▼景观平面图和分区图,landscape plan and zoning

 

山间野趣,人间梦境
Happiness on wilderness, dream in realistic

项目景观设计在“叶子型”建筑符号的基础上加以延伸,以叶、竹、藤等植物符号作为景观元素,以毛石、天然防腐木、茅草、荆条等天然材料为造园基础。通过现代的设计手法营造符合当代生活品质的室外空间。保留乡间朴拙的同时,又不乏现代的精致。

The landscape design based on the “leaf-type” architectural symbols and extends it. The plant symbols such as leaves, bamboo and vines are used as landscape elements, and natural materials such as stone, natural wood, thatch and vitex arze used as the basis for gardening. A modern outdoor space was created through subtle design techniques. It does not only retaining the simplicity of the country but also owns modern exquisiteness.

▼景观设计采用了叶、竹、藤等植物符号元素,the plant symbols such as leaves, bamboo and vines are used as landscape elements

▼客房外观,guest room exterior view

▼傍晚,主入口接待大厅前散落一地柔和的灯光,In the evening, the soft lighting scattered in front of the main entrance of the reception hall

伴着月光如明镜般的镜面水景,倒映出周边的山林秀色,如梦如幻。水光里映照的山,是山的礼遇也是水的馈赠。你抬眼看山,或是低头看山,山相同又各有不同。

Mirror-like waterscape under the moonlight reflects the surrounding mountains and forests, like a dream or fancy. The mountains reflected in the water are the gifts of the mountains and the water. Along with changes in your sight, the landscape mountains present slight different meaning.

▼镜面水景,waterscape

▼客房露台,terrace of the guest room

设计师在户外做了北方少有的叶子型室外泳池,与建筑风格相呼应,同时为休闲区平添一丝趣味。泳池紧邻户外烧烤区,炎炎夏季之时,开启音乐,随时可以来一场狂欢泳池趴。

The team design a leaf-shaped outdoor pool that was really seen in the north, echoing the architectural style and having more pleasure in the leisure area. The pool is adjacent to the outdoor barbecue area. When summer days come, a carnival pool with fancy music will be ready for any time.

▼叶子型室外泳池,leaf-shaped outdoor pool

▼下沉座位,the sunken seats

▼水面视角,view from the water

“联排家庭房”仿佛藏匿于千亩林海之间的一方小天地。推开藤编的院门,立刻带来一种亲切感和归宿感。客房背山,窗户成为天然取景框,每扇窗户都有不同的风景。

The “Townhouse” seems to have a small world that hides into the forest and sea. When you open the door of the courtyard, you will immediately have a sense of belonging. The mountains stand at the back of the houses. Through the different windows, the landscape is various.

▼联排家庭房,townhouse family room

▼院门,entrance

▼水景,water scape

▼观景露台,viewing terrace

因场地内外均没有市政雨水管网,设计师在“叶子客房”与“独立小院家庭房”之间设计了一条旱溪。以景观的方式解决雨水收集排放问题,同时也丰富了酒店的生态系统。

Because there is no municipal rainwater pipe network inside and outside the site, The team designed a dry stream between the “leaf room” and the “townhouse family room.” This landscape approach can solve the challenges of rainwater collection, and also strengthen the ecological quality in the site.

▼家庭房前院,the front yard of townhouse family room

▼旱溪景观,the “dry stream

项目名称:不知山·乡宿酒店景观设计
项目地址:天津市蓟州区八仙山路
设计面积:10591㎡
设计&竣工时间: 2016.12—2019.08
业主单位:不知山·乡宿酒店
景观设计:谷创生态景观规划设计(北京)有限公司
景观设计团队:曹程、张桐、刘亚南、张静、宁寒莉、尹凯平
建筑设计:刘勤

硬装设计:北京三匠建筑工程设计有限公司
摄影团队:唐徐国

Project Name: Landscape Design of Buzhishan ·Homestay Hotel
Project address: Baxianshan Road, Jizhou District, Tianjin
Design area: 10591m2
Design & Completion Time: 2016.12—2019.08
Owner: Buzhishan ·Homestay Hotel
Landscape Design: Gu Chuang Ecological Landscape Planning and Design (Beijing) Co., Ltd.
Design team: Cao Cheng,Zhang Tong,Liu Yanan, Zhang Jing, Ning Hanli, Yin Kaiping
Beijing Sanjiang Construction Engineering Design Co., Ltd
Interior Finish: Beijing Sanjiang Construction Engineering Design Co., Ltd
Photography team: Tang Xuguo

More:谷创生态景观规划设计(北京)有限公司(联系邮箱:[email protected]

發表評論

隨機推薦工作 所有工作 ?

两码中特期期准永两码中特期期准