Heguang Garden, China by July Cooperative Company

To capture the floating light and time

Project Specs

Location:

非常感谢来自 七月合作社 对gooood的分享。更多关于:July Cooperative Company on gooood
Appreciation towards July Cooperative Company for providing the following description:

庭院是为一户年轻业主及其子女设计的围绕一处现代风格别墅的外环境空间。一层花园作为入户和家庭成员日常使用的空间,从功能和动线的角度出发设计了大面积的草坪、植物、活动平台和一条花园小径,以及一片隐藏在后院的DIY种植空间。位于地下二层茶室和书房之间的露天庭院则被设计成一处独立的静思之处。

The garden is designed for a young couple with two kids, which is the external space of a modern style villa. Considering the space functionality, the design proposal of the ground floor garden is not only to create a unique entrance area but also to provide a comfortable place for daily activities. Therefore, the ground floor garden is composed of lawn area, narrow path, series of stone platforms and a DIY planting space. Meanwhile, the underground courtyard between the teahouse and the study room is designed to be a peaceful contemplation place.

▼采用现代简约风格的一层花园,the ground floor garden: Modern and Simplicity

▼远离日常重回精神空间的宁静自然的地下庭院,the quiet and natural underground courtyard brings people away from city noises

 

环绕建筑的动线 | Walk around the Building

从场地的形状和特性出发,一层花园流线围绕建筑布置: 形成 “ 开阔草坪——夹在高大柏树之间的狭窄小径——后院连续平台” 的开合序列。在乔木的选择上大量使用了具有造型感的柏类植物,因其向上的生长趋势在竖向上延伸了空间,近似几何的简洁造型也增加了花园整体的节奏感和趣味性。

Based on the form and features of the site, the circulation line is set around the building. A series of opening and closing spaces are settled: The journey starts from the open grassy lawn next to the house entrance, passing the lawn there is a small narrow path between two lines of uprising cypresses, following the path, the backyard that consists of continuous platforms will rise before the eyes.

Two kinds of cypresses with sculptural shape and uprising growth trend are planted here in order to extend space in the vertical direction, as well as to add some sense of rhythm and pleasure to the whole garden.

▼入口的草坪和花径,the grassy lawn area and flower path around the entrance

▼草坪旁的石座椅,a stone bench next to the lawn area

▼后院活动空间,the backyard designed as the activity space

与直立形乔木形成对比,下木的选择上取消了中层灌木,转而大量使用低矮的花卉和观赏草。一天中光线的变化和风的流动在植物表面留下印记,庭院不仅仅是休憩的空间,更成为了日常近距离观察和接触自然因素的场所。

In order to increase the contrast with the erection arbors, a large number of low flowers and ornamental grasses rather than middle lever shrubs are used here as ground cover. The change of natural light and wind left traces on the plants’ surface during the day. Therefore, the garden is not only a rest space but also a place that provides the opportunity to observe the nature elements closely.

▼从室内落地窗观看花园内带廊架的活动平台与水景,a glimpse from the interior to the garden: the garden pavilion and the water feature.\

 

流动的水景 | Flowing Water Feature

水是庭院中另一流动的元素。从锥形玻璃雕塑下涌出的水流,通过将巨石一分为二的细长水轴逐渐注满末端的圆盘,随后经由隐藏的孔隙流走,每隔一个小时周而复始,成为时间具象化的刻度。

Water is another flowing element in the garden. Starting from the inlet hidden under the cone glass sculpture, a narrow waterline flows through the long axis, passing through a group of a split giant stone, filling the container at end of the axis, draining through another hidden outlet in the end. The whole process repeats every hour, which measures time in a concrete way.

▼水景整体,an overview of the water feature

▼水景细节,the details of the water feature

 

重返山水 | Return to the Nature

地下庭院的设计更偏重于体现静观时的空间感受。自然材料的运用将日常起居空间从都市之中置换出来,给予精神上片刻的宁静。圆形玻璃雕塑装置犹如一潭静水,与周围自然起伏的石材铺装形成强烈对比,营造出与一层流动的水截然不同的静态感受。

The design concept of the underground yard is to emphases the space atmosphere while users sit here in the contemplative status. Natural materials make this place distinguished from the modern city environment, providing a moment of peace and serenity. The round glass sculpture looks like a puddle of quiet water that creates a strong contrast with the rough stone pavement around it. At the same time, the “ quiet water ” glass sculpture acts in cooperation with the flowing water feature on the ground floor garden, composing two different landscape scenes inside the villa.
▼庭院正面,front view of the courtyard.

▼从茶室落地窗看向中庭,view from the floor window of the tea house

▼不同材质拼接的细节,design details: joint of various materials

▼部分手绘效果图,design sketches

项目地点:上海私人别墅
设计:七月合作社
公司网站:july-co.com
公司邮箱:[email protected]
设计团队:康恒、苏扬、曾亚卿、陈阳
内容:概念设计、深化图纸设计、设计监理
庭园面积:约700平方米
施工时间:2018.09
竣工时间:2019.05
摄影:陈颢

Project Name: Heguang Garden
Project Location: Shanghai, China
Project Type: Residential
Design Firm: July Cooperative Company
Office Website: july-co.com
Contact Email: [email protected]
Lead Designers: Heng Kang, Yang Su, Yaqing Zeng, Yang Chen
Design Scope: Concept Design, Construction Drawings Design, Design Supervision
Design Area: 700 square meters
Construct Date: 2018.09
Completion Date: 2019.05
Photographer: Hao Chen

More: 七月合作社。更多关于:July Cooperative Company on gooood

两码中特期期准永两码中特期期准