ANZHI Concept Store, China by dongqi Architects

An inspiring place for retail and display

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 栋栖 予gooood分享以下内容。更多关于他们:dongqi Architects on gooood.
Appreciation towards dongqi Architects for providing the following description:

栋栖改造了位于上海M50创意园区的一栋历史工业建筑顶层,作为安至品牌文化的概念店——安至熵场。熵场展示佛龛及其周边产品,同时也融入艺术家林万山的交互艺术装置–一个虚拟佛龛。旨在营造一个具有精神空间属性的零售展示空间。

dongqi Architects renovated the concept store of ANZHI to promote its brand identity. The store is located on the top floor of an industrial warehouse at M50 Creative Park of Shanghai. It is designed to showcase the Buddhist shrines and related souvenirs, and to enclose the interactive art installation – “Space” , by the artist Lin Wanshan. Therefore, the space functions both as a retail exhibition space and a place to settle the spirit.

▼项目概览:熵场展示佛龛及其周边产品,project overview: a store designed to showcase the Buddhist shrines and related souvenirs

空间的概念源自一个微微偏离原有空间平面几何中心的圆心,从此放射出一组同心圆,像波。通过精心布置,空间中的两根原有钢结构立柱位于这组同心圆中的一个圆上,两者之间的圆弧形成一堵半透明隔断,划分了不同尺度类型佛龛的陈列空间。 同时空间中原有的一段数节弧形台阶被保留下来,在平面上与新形成的同心圆相遇,仿佛新旧两组波在空间传播中在此相撞。

▼轴测图,axon

The store’s architectural concept starts from the center of a circle, which is slightly deviates from the true geometric center of the building space. From the center, rings of concentric circles rise the one out of the other, propagating themselves like waves. After intricate calculation by dongqi Architects, the original two steel pillars of the industrial building are aligned at one ring of the circles. The arch between the pillar becomes a semi-transparent wall that divides the space into different sizes of spaces for shrine exhibition. Several parts of the old arch stairs are deliberately preserved by dongqi, as they bounce into the newly generated centric circles, presenting the collision of the new and the old.

▼虚拟佛龛位于圆心,the virtual Buddhist shrine is located at the center

虚拟佛龛位于圆心,整个参观流线由外圈逐层进入内部,顾客在近距离观赏每一个佛龛的过程中,透过不同层数的单项透视隔断永远可以看到位于圆心的虚拟佛龛,并且最终止步于此,开始装置的交互体验。

The virtual Buddhist shrine is located at the center. Before reaching the interior center, customers need to take a walk through a circular labyrinth. Along their way, several Buddhist shrines are waiting for their close-up observation, during which, they could see through multiple layers of semi-transparent boards, and meet the eye-catching virtual shrine at the center. By the end of their journey, customers will stand in front of the virtual Buddhist shrine and begin their interaction with the artwork.

▼参观流线由外圈逐层进入内部,customers need to take a walk through a circular labyrinth

▼透过半透明的隔断可以一直看到位于圆心的虚拟佛龛,the multiple layers of semi-transparent boards provide a constant view to the virtual shrine at the center

原始空间拥有工业建筑的层高。在此层高下栋栖将同心圆物质化为屋顶的一组圆形钢结构轨道,并朝向圆心逐渐升高,由此在原有空间内营造出了一个新的拱形空间。同时原有空间的所有界面被处理为黑色,外围边界被模糊掉。

The original building is of typical industrial style. dongqi utilizes its unique floor height and builds a set of circular steel tracks, which rise along with the angled roof. Such structure creates a new arch space out of the original space. Moreover, all surface of the original space was painted black so that the outside boundary is blurred.

▼圆形钢结构轨道,circular steel tracks

▼屋顶局部,ceiling partial view

不同尺寸的表面贴有单项透视膜的弧形亚克力板悬挂于屋顶轨道,且越靠近圆心倾斜角度越大,产生了不同角度的反射效果。屋顶的轨道同时也承担了射灯灯轨的作用。

What’s more, customers will encounter with acrylic boards of different sizes. Hanging from steel tracks above, acrylic boards has surfaces composed of one-way mirrors. Acrylic boards inside will tilt further towards the center than those outside to show reflective effects at different angles. Moreover, steel tracks descending from the building roof has another role — holding spotlights.

▼轨道上悬挂着表面贴有单项透视膜的弧形亚克力板, a series of acrylic boards in different sizes are hanging from the tracks

虚拟佛龛的光影在周围一片片贴有单项透视膜的亚克力板之间不断的反射和折射。人们可以透过数层隔板,看到前方不同位置的虚拟佛龛和照亮的佛龛,同时也能看到被反射的后方的照亮的佛龛以及自己。随着移动以及光影的变化,每个观者的视野不断在外界与自身间切换,虚与实的界限不断模糊。

The light and shadow of the virtual digital Buddhist shrine reflect and refract the acrylic boards. As a result, the virtual Buddhist and illuminated shrines seem to appear at different locations from observations. When looking back, customers will see the reflection of themselves and the lit-up shrines behind them. As they move with changing lights, their perspectives shift between surroundings and reflected images as if the boundary of the virtual and the reality is blurred.

▼虚与实的界限不断模糊,the boundary of the virtual and the reality is blurred

▼整体视角,overall view

▼平面图,plan

▼剖面图,section

▼结构细部,structural detail

项目名称:安至熵场
设计方:栋栖建筑设计(上海)有限公司
公司网站:http://www.dong-qi.net
联系邮箱:[email protected]
项目设计 & 完成年份:2018
主创及设计团队:姜南、翁羽洁、谢金杋
项目地址:中国,上海市
建筑面积:约202 ㎡
摄影版权:刘瑞特
客户:安至文化

More:  栋栖。更多关于他们:dongqi Architects on gooood

两码中特期期准永两码中特期期准